Sociaal wonen voor Queen Elisabeth

ONTWERP / EDITH WOUTERS ism TEEMA ARCHITECTEN, 2002-2005

Een herkenbaar huis met 4 bakstenen muren en een zadeldak, en eventuele uitkijk en terras, waardoor de bewoner kan zich identificeren met zijn woning. Zichtlijnen roepen het verlangen op naar contacten, en doen de woning en de wijk uitdijnen buiten hun grenzen. Het resultaat is 'sociaal' wat betreft zijn scenografische en geschakelde inplanting, maar allerminst qua imago. De ordening van de woningengroep is erop gericht de verschillende woningen interessante zichten of 'scènes' te geven en tegelijk boeiende pleintjes te vormen waar buurtbewoners van gebruik kunnen maken.  

De woningen zelf zijn archetypisch van volume. Ze zijn opgetrokken uit een aantal tinten streekeigen baksteen met bijpassende tegelpan. Binnen de basishuls heeft elke woning een eenvoudige plattegrond waarin verschillende opstellingen (met of zonder inpandig terras en / of erker) mogelijk zijn, afhankelijk van de meest kwalitatieve zichtzijde. De dienstenlokalen worden telkens gegroepeerd om een minimale sanitaire installatie te bekomen. De ruimte onder het dak kan deel uitmaken van de gelijkvloerse lokalen, waardoor een groter ruimtegevoel (ruimte = luxe!) ontstaat. De ruimte boven de dienstlokalen of boven de slaapkamer kan daardoor worden benut als mezzanine (extra slaapplaats of hobbyruimte). De carports tussen de woningen zijn zo licht mogelijk gehouden (licht versus donker, licht versus zwaar en licht versus dik). Ook hierdoor blijven de individuele woningen, ondanks de schakeling, herkenbaar.

TEEMA 01 018 NORRIJK dorpszicht
TEEMA 01 018 NORRIJK binnengebied
TEEMA 01 018 NORRIJK sociaal wonen queen
TEEMA 01 018 NORRIJK inplanting