top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEdith Wouters

Experimenten in collectief en sociaal kleinschalig wonen


kleinschalig wonen ontwerp sociale woningen

Ontwerp: 30 kleinschalige woningen volgens de normen van sociaal wonen

Ontwerpteam: TV Architects Unplugged – Christian Chody en Joep Gosen met ondersteuning van CAPasitee – Edith Wouters

Ontwerp: 2019

De provincie Vlaams-Brabant riep enkele jaren geleden het concept 'kleinschalig wonen' in het leven. Kleinschalig wonen is wonen binnen een oppervlakte van maximaal 80m² en een beperkt volume van maximaal 240m³. Het zijn woningen met alle hedendaags comfort die beantwoorden aan alle kwaliteits- en energienormen. De provincie wilde met dit kleinschalig wonen een betaalbaar alternatief bieden voor de soms penibele woonomstandigheden waarin vele bewoners op campings en recreatiedomeinen leven. Ik schreef toen een reflectietekst en de beschrijvende teksten voor de catalogus met kleinschalige woningen naar aanleiding van de oproep die de provincie toen lanceerde.

In het voorjaar van 2019 lanceerde sociale huisvestingsmaatschappij SWaL een beperkte offertevraag voor het ontwerp van 30 kleinschalige woningen die bovendien voldoen aan de normen van sociaal wonen. De woningen zouden verspreid worden over 2 sites in Rotselaar. Architects Unplugged vroeg CAPasitee om ondersteuning te bieden op het vlak van reflectie en ontwerp voor voorliggende ontwerpopdracht.

Het resultaat is een kwalitatief en consequent ontwerp dat kwalitatief wonen biedt in een natuurlijke omgeving. De woningen werden circulair ontworpen op basis van massieve houtpanelen en een gevelbekleding met ruitleien. Ze upgraden kwaliteiten van het campingwonen met elementen als een poch en terrassen. Auto's worden zo veel mogelijk geweerd van de site.

Architects Unplugged kon de opdracht jammer niet in de wacht slepen en is nu op zoek naar geïnteresseerden om het ontwerp alsnog op zijn mérites te testen.

Interesse? Meer info is op te vragen via de contactpagina.

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page